Een intensief verblijf met uitzonderlijke momenten, ontmoetingen en ontroeringen. Dat is in een notendop wat Nepal nu voor ons betekende.

Bij de aankomst was er alweer het onthaal door warme mensen die er telkens voor zorgen dat het weer ‘ thuiskomen’ is in dit mooie land. Een mooi maar heel complex land. Een rijke cultuur met gulle mensen. Een cultuur die bij elk bezoek complexer wordt. Want als je verder kijkt dan hun glimlach ontmoet ook hun melancholie, hun ontgoocheling in het leven, hun fatalisme maar ook hun kracht om vrede te nemen met wat er is. Ik sta iedere keer perplex ; hoe houden ze ’t vol….

Na een week lang voorbereidend werk van vergaderen en aankopen doen tot administratieve rompslomp , eindelijk de tocht naar Goljung in het district Rasuwa. Een hele onderneming langs ‘workout’ wegen, een avontuur op zich

Eindelijk de 11 kinderen ontmoeten die nu in het Tsamkhang Home wonen. Het huis kan eigenlijk 40 kinderen opvangen maar we laten het bewust traag groeien om op die manier geen overhaaste beslissingen te nemen en kinderen op te vangen die het echt nodig hebben. Ook de staf ,die erg jong is moet kunnen groeien en ontwikkelen.

Wat een ontmoetingen, wat een pure hartjes die kinderen. Hoewel er achter elk gezichtje al een droevig verhaal schuilt.

Een officiële inhuldiging deze keer waar de dorpelingen graag aan deelnamen. Lange speeches in het Nepalees, Tamang ( plaatselijke taal) ………….en dan feesten.

De dorpelingen zijn blij met het huis. Er worden in de mate van het mogelijke plaatselijk aankopen gedaan van rijst, groenten, linzen…. maar ook kleine hulp is welkom,  …een eenvoudige kast in elkaar timmeren bv, of de keermuur verstevigen.

Ook de openbare school is blij heeft er baat bij . De kinderen gaan er vanaf 5 jaar naar school. Onze leerkracht Engels gaat 4 keer per week met hen mee en ondersteunt waar nodig.

Een heel lang verhaal dat dat eigenlijke nu menselijk wordt. We willen de kinderen een mooie toekomst bieden. Dat proberen we door ze kansen te geven op educatie in hun authentieke omgeving , dichtbij wat er nog van familie is.  Die familie komt hen halen in festivaltijd en dat maakt hen blij.

Deze laatste week gaan we nog nodige aankopen doen. Een zonneboiler voor een warme douche want in de winter is het barkoud op de berg. Een wasmachine, multiplex voor de meubeltjes van het klasje, een poort om o.a. nachtelijk hondenbezoek te vermijden…….

Er is nog heel veel nodig. Kijk ook eens naar: Hoe kunnen jullie ons helpen.!!!!

En dan een warme dankbaarheid naar Geshe Pema Dorjee zonder wie dit project zelfs niet zou bestaan. Hij houdt ons met zijn wijze woorden met onze beide voeten op de grond, gebed is een overvloed aan mededogen!

Tot binnenkort !!!!met een uitgebreid verhaal voor wie meer wil horen.

Een warme Namaste